De kraanvogel

Kraanvogels staan voor vrede
Hoogsensitieve kinderen hebben een sterk gevoel voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. Ze nemen het op voor andere kinderen of stellen bijvoorbeeld vragen over het nieuws: ‘Waarom kunnen mensen zo gemeen zijn?’ Ook als hen zelf onrecht wordt aangedaan, kunnen hoogsensitieve kinderen daar erg verdrietig, boos of zelfs woedend over zijn.

De voet van een kraanvogel lijkt op een stamboom
Het woord “pedigree” (stamboom) is een verbastering van het oud-Franse “pie de grue”, wat “kraanvogelpoot” betekent, omdat een stamboom er net zo uitziet als de tenen aan de voet van een kraanvogel. Jullie kind is onlosmakelijk verbonden met zijn/haar familie. Door te kijken naar de familie/het gezin waar je kind in is opgegroeid kunnen er verbanden en andere inzichten naar boven komen die het gedrag van het kind kunnen verklaren.

Het vouwen van 1000 kraanvogels vergt geduld
De concentratie van (hoog) gevoelige kinderen is niet altijd goed. Door hun prikkelgevoeligheid pikken ze alles op wat er om hen heen gebeurd. Hierdoor kunnen werkhoudingsproblemen en frustratie ontstaan.

Een kraanvogel geeft hoop
Als jouw kind ongelukkig is en ongewild gedrag vertoont, weet je soms even niet meer hoe je verder moet gaan. Door op zoek te gaan naar een kindercoach krijg je wellicht al weer een beetje hoop. En die hoop zal alleen maar groeien naarmate de coaching bezig is. Ook het kind dat misschien elke dag op school te horen krijgt dat hij lastig of vervelend is, krijgt door de coaching weer hoop: vertrouwen in zichzelf en in de toekomst.

“een vogel vertrouwt niet op de tak waarop hij zit, maar op de kracht van zijn vleugels”

Een kraanvogel staat voor wijsheid
Hoogsensitieve kinderen zijn vaak heel wijs.  Ze weten veel en voelen veel aan. De Westerse maatschappij meet vooral wijsheid in intelligentie, maar (hoog)gevoelige kinderen bezitten vaak vele andere creatieve wijsheden waar de wereld een stukje mooier van wordt.

Een kraanvogel geeft een gevoel van vrijheid
Hoogsensitiviteit kan voor kinderen (en volwassenen) als een last voelen, maar hoe mooi is het als je dit kunt omarmen en het kan voelen als een vrijheid. Iets waar je juist trots op bent.